Поза............

Go down

Поза............ Empty Поза............

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:35 am

Когато медитирате, много е важно да се държи гръбнака напълно изправен, а тялото релаксирано. Когато тялото е вдървено, естествено че божествените и изпълващи качества, които текат в и през него по време на медитацията, няма да бъдат възприети. Тялото също така не би трябвало да се чувства неудобно. Когато то се чувства неудобно, автоматично ще промени положението си. Когато медитирате, вашето вътрешно същество спонтанно ще ви постави в удобно положение и тогава вече зависи от вас да поддържате това положение. Основното предимство на лотосовата поза е, че тя помага гръбначният стълб да се държи напълно изправен. Но при нея тялото може да не е релаксирано. Така че, лотосовата поза не е задължителна за правилна медитация. Много хора медитират съвсем добре, докато седят на стол. Някои обичат да медитират легнали, но аз бих искал да кажа, че това съвсем не е препоръчително за начинаещ, или дори за този, който е медитирал няколко години. Това е само за най-напредналите и за реализираните души. Другите, които се опитват да медитират докато лежат ще навлязат в света на съня или в един вид вътрешно блуждаене или задрямване. Освен това, когато лежите вашето дишане не е толкова добро, както когато сте в седнало положение, тъй като то не е съзнателно или контролирано.
Моите ученици често ме питат дали да медитират с отворени очи. Тук бих искал да кажа, че в деветдесет от сто случая, учениците, които държат очите си затворени при медитация, заспиват. Пет минути те медитират, а следващите петнадесет минути те остават в света на сънищата. Няма динамична енергия, а само летаргия и самодоволство и те имат един вид успокояващи, приятни усещания. После, след известно време, чрез чудната Божия Милост, те се връщат отново и медитират за две или три минути.
В действителност, най-добре се медитира, когато очите са леко отворени и леко притворени. По този начин вие сте корена на дървото и в същото време най-високия клон. Тази част от вас, която е с полуотворени очи чувства, че тя е корена, символизиращ Майката Земя. Другата част, която е с полузатворени очи, е най-високия клон, светът на прозрението, или да кажем Небето. Вашето съзнание е на най-високо равнище, но също така то е тук на земята, опитвайки се да трансформира света.
Когато медитирате с полуотворени и полузатворени очи, вие правите тъй наречената лъвска медитация. Дори когато отивате дълбоко навътре, вие фокусирате вашето внимание едновременно върху физическата сфера и подсъзнателната сфера. Едновременно и физическият свят, с неговия шум и объркване, и подсъзнателният свят, светът на съня ви привличат. Но вие преодолявате и единия и другия.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите