Умът и сърцето - някои упражнения

Go down

Умът и сърцето - някои упражнения Empty Умът и сърцето - някои упражнения

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:36 am

Отделете себе си от ума и го наблюдавайте... Вие може да прочетете стотици страници или да говорите на стотици хора, но няма да получите просветление. Така че, когато си мислите какво умът ви е дал, помислете си същевременно за това, от което наистина най-много се нуждаете и ще видите, че умът не е удовлетворил тази нужда. След като вашият ум ви е разочаровал, тогава защо ще се съсредоточавате там.
Ако медитирате в ума, вие ще можете да медитирате вероятно около пет минути и от тези пет минути, за една минута вие може да медитирате много силно. Първо вие получавате радост и удовлетворение, но след това ще почувствате безплодна пустош. Ако медитирате в сърцето, ще дойде ден, когато ще започнете да получавате удовлетворение. Ако медитирате в сърцето, вие медитирате там, където е душата. Наистина, светлината, съзнанието на душата се разпростира в цялото тяло, но има определено място, където душата пребивава през повечето време, и то е в сърцето. Аз не говоря за човешкото сърце, за физическото сърце, което е само един орган. Аз говоря за чистото сърце, за духовното сърце. Духовното сърце е разположено в центъра на гръдния кош, в центъра на нашето битие. Ако искате просветление, вие ще получите просветление от душата, която е вътре в сърцето.
Когато се опитвате да направите вашия ум ясен и спокоен вие се концентрирате. Когато успявате да прогоните всички мисли, които смущават вашия ум, рано или късно вашето вътрешно Аз автоматично ще се прояви и ще застане точно пред вас като ярко слънце, премахващо булото на облаците. Точно сега вътрешното слънце е закрито от облаци - мисли, идеи, съмнения и т.н. Гледайте на ума като на маймуна или като на непокорно дете. Колкото пъти дойде при вас, изгонете го, или преднамерено насочете съзнанието си. Ако му позволите да ви разсейва, той ще събере сила и ще продължи да ви тормози. През време на вашата медитация умът ви може да се съпротивлява и да ви пречи, но вие трябва да чувствате, че имате нещо no-висше от ума и това е вашето сърце. Просто хвърлете ума и всичките му притежания в сърцето.

Както се концентрирате върху нещо - картина, свещ, пламък, какъвто и да е материален обект - също така вие можете да се концентрирате върху сърцето. Вие не можете физически да погледнете вашето духовно сърце, но вие можете да фокусирате вниманието си върху него. Тогава постепенно силата на вашата концентрация навлиза в сърцето и ви извежда изцяло от сферата на ума.
Опитайте се да вдишвате колкото е възможно по-бавно и по-спокойно, така че ако си сложите тънка нишка пред носа, тя дори да не потрепне. Тогава ще видите, че вашата медитация ще бъде дълбока и умът ви ще бъде ясен и спокоен.
След това си представете нещо много просторно, ясно и спокойно. Когато започнете да медитирате, почувствайте, че във вас има един просторен океан, и вие се потапяте към дъното, където всичко е спокойно. Ако можете де се идентифицирате с този безбрежен океан, с този прилив на спокойствие, тогава за вас ще бъде изключително лесно да медитирате.

Дръжте си очите полуотворени и си представете просторното небе. В началото се опитайте да почувствате, че небето е пред вас, по-късно се опитайте да почувствате, че вие сте така просторни както небето, или че вие сте самото просторно небе. След няколко минути, затворете очи и се опитайте да видите и да почувствате небето във вашето сърце. Опитайте се да почувствате, че вие сте вселенското Сърце и че във вас е небето, върху което медитирате и с което се идентифицирате. Вселенското Сърце е безкрайно по-просторно от небето, така че можете лесно да прислоните небето в себе си.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите