Дишане.........

Go down

Дишане......... Empty Дишане.........

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:35 am

Правилното дишане е изключително важно при медитация. Когато дишате, опитвайте се да вдишвате колкото е възможно по-бавно и по-спокойно, така че, ако някой постави тънка нишка пред носа ви, тя изобщо да не помръдне. А когато издишвате, опитайте се да го правите дори по-бавно, отколкото вдишването. Ако е възможно, направете кратка пауза между края на първото издишване и началото на второто вдишване. Ако можете, задръжте дишането за няколко секунди. Но ако ви е трудно, не го правете. Никога не правете нещо, което може да увреди вашите органи или дихателната ви система. Първото нещо, за което трябва да си мислите, когато дишате е чистотата. Когато вдишвате, ако можете да почувствате, че дъхът идва директно от Бога, от самата Чистота, тогава вашето дишане може лесно да бъде пречистено.
После, всеки път когато вдишвате, опитайте се да почувствате, че вие внасяте в своето тяло покой, безкраен покой. Обратното на покоя е безпокойството. Когато издишвате, опитайте се да почувствате, че вие изхвърляте безпокойството от вас и също безпокойството, което виждате навсякъде около вас. Когато дишате по този начин, ще усетите, че безпокойството ви напуска. След като практикувате това известно време, моля опитайте да почувствате, че вие вдишвате сила от Вселената. А когато издишвате, почувствайте как всичкият ви страх излиза извън тялото. След като правите това известно време, опитайте се да почувствате, че това, което вдишвате е радост, безкрайна радост, а това, което издишвате е скръбта, страданието и меланхолията.
Има още нещо, което можете да опитате. Почувствайте, че вдишвате не въздух, а космическа енергия. Почувствайте как тази огромна космична енергия навлиза във вас с всеки дъх и как вие ще я използвате за да пречистите вашето тяло, жизненост, ум и сърце. Почувствайте, как не остава нито едно място от вашето тяло, което да не е изпълнено от потока космична енергия. Тя тече като река във вас, измивайки и пречиствайки цялото ви същество. След това, когато започнете да издишвате, почувствайте, че вие издишвате всичкия боклук от вас - всички лоши помисли, мрачни идеи и нечисти действия. Всичко от вашата система, което наричате безобразно, всичко, което не бихте искали да приемете като свое, почувствайте, как го издишвате.
Това не е традиционната йогийска пранаяма, която е по-сложна и систематизирана, но това е най-ефективният духовен начин на дишане.
Ако практикувате този метод на дишане, скоро ще видите неговите резултати. В началото ще трябва да използвате вашето въображение, но след кратко време, ще видите и почувствате, че това не е само въображение, а реалност. Вие съзнателно вдишвате енергията, която тече навсякъде около вас, пречиствате себе си и изпразвате себе си от всичко нечисто. Ако можете да дишате по този начин по пет минути всеки ден, ще можете да направите много бърз напредък. Но това трябва да се прави по много съзнателен начин, не механично.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите