Сбогуването

Go down

Сбогуването Empty Сбогуването

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 2:52 am

Трябва обаче да се научим да се откъсваме не само от напреженията, но и от умиращия. Ако сме привързани и сме се вкопчили в него, можем да му причиним много ненужни страдания, да стане почти невъзможно той да издъхне в покой.
Понякога умиращият може да продължи да живее седмици и месеци повече, отколкото лекарите са очаквали, и да изпитва огромни физически страдания. Кристин Лонгакер е убедена, че за да умре спокойно, такъв човек трябва да чуе две съвсем ясни уверения от близките си. Най-напред те трябва да му дадат съгласието си да умре и след това да го уверят, че няма нужда да се безпокои за тях.
Когато хората ме питат как е най-добре да дадат на някого позволение да умре, аз ги съветвам да си представят, че са застанали край смъртното легло на любим човек и казват с най-дълбока нежност: „Аз съм тук при теб и те обичам. Ти умираш и това е съвършено естествено, случва се с всички. Бих искал да останеш с мен още, но не желая да страдаш повече. Прекарахме достатъчно време заедно и винаги ще го помня. А сега не се дръж за живота повече. Отпусни се. От сърце ти позволявам да умреш. Не си сам и никога няма да бъдеш. Имаш цялата ми любов."
Една от моите ученички, която работеше в приют за безнадеждно болни, ми е разказвала за Маги, възрастна шотландка. След като съпругът й изпаднал в кома, ученичката ми я посетила. Маги се чувствала много тъжна, защото не успяла да поговори с мъжа си за любовта си към него, нито да се сбогува, а сега вече било твърде късно. Моята позната я окуражила, като й казала, че макар да е в безсъзнание, мъжът й може би все още може да я чуе. Казала й, че е чела за много случаи, когато хора в безсъзнание могат да разбират какво става около тях. Подканила я да прекара известно време при мъжа си и да му каже всичко, което иска. Маги не би си и помислила да постъпи така, но все пак се съгласила, отишла в приюта и заговорила на мъжа си за добрите времена, които били прекарали заедно, за това, колко ще й липсва, за любовта си към него. Най-накрая, след като свършила, тя казала: „Трудно ще ми бъде без теб, но не искам да страдаш повече. Остави всичко и си иди." След като изрекла това, мъжът й изпуснал една дълга въздишка и умрял.
Не само умиращият, но и неговите близки трябва да се научат да се примиряват със смъртта. Хората от семейството може да не са еднакво готови да я приемат и това трябва да се има предвид. Едно от постиженията на приютите за безнадеждно болни е осъзнаването на факта, че трябва да се помогне на цялото семейство да посрещне скръбта и несигурността на бъдещето. Някои хора не могат да се примирят със смъртта на близките си и смятат, че това е предателство към тях и признак, че не ги обичат достатъчно. Кристин Лонгакер съветва тези хора да се поставят на мястото на умиращия: „Представете си, че се намирате на палубата на презокеански кораб, който потегля. На пристана стоят всичките ви близки и приятели и ви махат за сбогом. Няма как да не заминете и корабът вече се е отделил от кея. Как бихте искали близките ви да се сбогуват с вас? Какво би ви помогнало най-много по време на пътуването?"
Дори и просто упражнение като това би могло да помогне на човек да приеме тъгата на раздялата.
Понякога ме питат: „Какво да кажа на детето си за смъртта на нашия близък?" Отговарям: „Бъдете деликатни, но кажете истината. Не позволявайте детето да мисли, че смъртта е нещо странно и ужасяващо. Оставете го да вземе участие в живота на умиращия, доколкото е възможно, и отговаряйте на всички въпроси за смъртта, които може да зи зададе. Невинността и прямотата на децата понякога могат да донесат зблекчение и утеха, дори добро настроение и хумор в болката от смъртта. Зкуражете детето да се интересува за умиращия и така да почувства, че помага с нещо. А след смъртта се погрижете то да получи специални рижи и внимание.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите