Смъртта на „отровите"

Go down

Смъртта на „отровите" Empty Смъртта на „отровите"

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:15 am

Какво става, когато умрем? Сякаш се връщаме към първоначалното си състояние - всичко се разгражда, тялото и умът се разделят, трите „отрови" - гневът, желанието и неведението, умират, т.е. всички отрицателни емоции, коренът на самсара, изчезват и следва пустота. Докъде ни довежда този процес? До изначалната територия на природата на ума, с цялата й чистота и естествена простота. Сега всичко, което я е скривало, вече го няма и се появява истинската ни природа.
Както обясних в Глава 5 „Довеждане на ума у дома му", подобно нещо може да се преживее, когато медитираме - блаженството, яснотата и липсата на мисли означават, че гневът, желанието и неведението за известно време са се разпаднали.
С умирането на гнева, желанието и неведението ставаме все по-чисти и по-чисти. Според някои учители за практикуващия Дзогчен фазите на появата, увеличаването и постигането са признаци за постепенното проявление на Ригпа. С умирането на всичко, което скрива природата на ума, бавно се появява и все повече се засилва Ригпа. Целият процес се превръща в развитие на сиянието, свързано с осъзнаването на яснотата на Ригпа.
При Тантрите към процесите на разграждане се подхожда по друг начин. Чрез йога-практиките за каналите, ветровете и есенциите практикуващият Тантра се подготвя за смъртта, като симулира промените в съзнанието, настъпващи по време на процеса на разграждане, чиято кулминация е изживяването на сиянието или „Ясната светлина". Практикуващият се стреми да следи тези промени и докато заспива. Важно е да запомним, че поредицата от прогресивно задълбочаващи се състояния на ума не се появява само когато умираме. Може да възникне, обикновено незабелязано, когато заспиваме или когато преминаваме от грубите към фините нива на съзнанието. Някои учители дори показват, че тя се проявява и в самите психически процеси на бодърстването.10
Подробното описание на процесите на разграждане може да ни се стори сложно, но подробното запознаване с него може да ни бъде единствено от полза.
За всяка фаза на разграждането има специални практики. Например процесът на умиране може да се трансформира в Гуру-йога. С всяка фаза на външното разграждане генерираме всеотдайност и се молим пред учителя си, като си го представяме в различни енергийни центрове на тялото си. Когато земният елемент се разгради и се появи миражът, си представяме учителя в сърдечния център. Когато се разгради водният елемент и се появи димът, си представяме учителя в пъпния център. Когато се разгради огненият елемент и се появи видението със светулките, представяме си учителя в челния център. Когато се разгради и въздушният елемент и се появи факелът, изцяло се насочваме към пренасяне на съзнанието си в ума на мъдростта на учителя.
Съществуват много описания на процеса на умирането, различаващи се в някои малки подробности и в порядъка на етапите. Тук дадох една обща картина, която може да се прояви различно при различните индивиди. Помня, че когато умря Самтен, помощникът на моя учител, тази последователност беше много силно подчертана. Все пак възможно е да възникнат различия, дължащи се на болестта на умиращия, на състоянието на каналите, на ветровете и „есенциите" му. Учителите казват, че всички живи същества, дори и най-малките насекоми, преминават през този процес. Той се проявява и в случай на неочаквана смърт или инцидент, но протича много бързо.
Убедил съм се, че е най-добре на процеса на умирането с вътрешното и външното разграждане да се гледа като на постепенно развиващи се и появяващи се все по-фини и по-фини нива на съзнанието. Всяко от тях възниква върху последователно разграждащите се съставки на тялото и ума и процесът постепенно се придвижва към най-финото от всички нива на съзнанието - Основното сияние или Ясната светлина.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите