„Болезненото" бардо на умирането

Go down

„Болезненото" бардо на умирането Empty „Болезненото" бардо на умирането

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:12 am

Бардо на умирането започва от момента, в който се разболеем от неизлечима болест, и продължава до прекратяването на „вътрешното дишане". Нарича се „болезнено", защото ако не сме подготвени за това, което може да ни се случи при смъртта, можем да преживеем огромни страдания. Процесът на умирането може да е много болезнен дори за практикуващите, тъй като загубата на тялото и настоящия живот е тежко изпитание. Ако обаче сме запознати със значението на смъртта, ще си даваме сметка и каква огромна надежда ни предоставя изгряването на Основното сияние в момента на нейното настъпване. Все пак остава една несигурност, че може да не успеем да го разпознаем, затова е много важно още приживе да стабилизираме чрез практика способността си да го разпознаваме.
Мнозина от нас не са имали възможност да се запознаят с ученията и не знаят какво всъщност представлява смъртта. Когато изведнъж си дадем сметка, че целият ни живот и цялата наша реалност ще изчезнат, наистина може да се ужасим - не знаем какво се случва с нас, не знаем къде отиваме. Нищо от жизнения ни опит не ни е подготвило за това. Както би потвърдил всеки, който се е грижил за умиращи, тревогите ни може да увеличат още повече физическата болка. Ако не се погрижим за живота си, ако делата ни са били недобронамерени и вредни, ще изпитваме съжаление, чувство за вина и страх. Така че дори и само отчасти да се запознаем с ученията за бардо, без никога да сме ги практикували и осъзнали, ще придобием известна увереност, вдъхновение и надежда.
За опитните практикуващи, които знаят какво се случва, смъртта не само е по-безболезнена и по-малко страшна, но и очаквана - те я посрещат с безразличие, дори с радост. Помня историята за смъртта на един реализиран йога, която разказваше Дуджом Ринпоче. Бил болен от няколко дни и дошъл лекар, за да го прегледа. Разбрал, че болният ще умре, но не бил сигурен дали трябва да му каже. Лицето му помръкнало, станал сериозен и напрегнат. Йогата обаче настоявал с почти детски ентусиазъм да му каже най-лошото. Накрая лекарят се съгласил, но се опитал да говори, сякаш се стреми да го утеши. Казал мрачно:
- Бъди внимателен, времето е дошло.
За негова изненада йогата изпаднал във възторг и се развълнувал като
малко дете, което отваря подаръка си за Коледа.
- Наистина ли? - попитал той. - Каква радостна вест! Какви хубави думи!
Втренчил се в небето и издъхнал в състояние на дълбока медитация.
Всички в Тибет знаеха, че ако умреш по особен начин, ще си спечелиш име, дори и да не си успял да направиш това през живота си. Чувал съм за един човек, който решил да умре величествено и помпозно. Знаел, че
големите учители често казвали кога ще умрат и викали учениците си да присъстват на смъртта им. И така, този човек поканил всичките си приятели на голямо пиршество край смъртното си легло, седнал отгоре в поза за медитиране и зачакал да умре, но не се случило нищо. След няколко часа гостите му се уморили да чакат и си казали: „Хайде да започваме да ядем." Напълнили чиниите си, погледнали бъдещия труп и отбелязали: „Той ще умре, няма нужда от храна." Минали още няколко часа, без да се появи никакъв признак за наближаваща смърт, а „умиращият", който по това време вече прегладнял, се уплашил, че скоро няма да остане нищо за ядене. Слязъл от смъртното си легло и се присъединил към пиршеството. Величествената му смърт се превърнала в унизителен провал.
Напредналите медитатори могат да се грижат за себе си, когато умират, но обикновените практици имат нужда от присъствието на учителя си или на някой духовен приятел, който да им напомни същността на ученията и да ги вдъхнови за Гледката.
Които и да сме, за нас ще е от голяма полза да познаваме процеса на умиране. Ако разбираме стадиите му, ще си дадем сметка, че всички странни и непознати неща, които преживяваме, са част от нещо съвсем естествено. Когато процесът започне, разбираме, че смъртта наближава, и се подготвяме да я посрещнем. За практикуващия всеки етап от този процес е като крайпътен знак, който му напомня какво се случва с него и каква практика да приложи във всеки момент.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите