Напътствия за умирането

Go down

Напътствия за умирането Empty Напътствия за умирането

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:08 am

Много често бардо на умирането се представя като красива актриса, седнала пред огледалото. Скоро ще започне нейното последно представление, тя поставя грима си и проверява как изглежда преди да излезе на сцената. По същия начин в момента на смъртта учителят ни въвежда отново в основната истина на ученията - в огледалото на природата на ума ни - и ни насочва към същността на нашата практика. Ако учителят ни го няма, трябва да присъства някой наш приятел, който има добра кармична връзка с нас, за да ни помогне да си спомним.
Твърди се, че най-подходящият момент за това въвеждане е след като е прекратено външното и преди да е завършило „вътрешното дишане", но е по-безопасно да се започне по време на процеса на разпадане, преди сетивата да престанат да функционират напълно. Ако нямате възможност да се срещнете с учителя си достатъчно време преди настъпването на смъртта, трябва да се запознаете с тези напътствия предварително.
Според нашата традиция ако учителят ни се намира край смъртното ни легло, той ще следва определена последователност. Най-напред ще произнесе нещо като „О, сине/дъще на просветлено семейство, слушай, без да отвличаш вниманието си...", а след това ще ни поведе последователно през етапите на смъртта. После ще синтезира същността на въвеждането с няколко силни, ясни и запомнящи се думи, така че да оставят следа в ума ни, и ще поиска да се отпуснем в природата на ума. Ако това не е по възможностите ни, ще ни напомни за пхоуа, ако познаваме тази практика. Ако не я познаваме, ще я изпълни за нас. След това, като допълнителна предпазна мярка, учителят може да ни обясни природата на преживяванията в бардо-състоянията след смъртта и че всички те без изключение са проекции на нашия собствен ум. Ще ни подтикне уверено да си даваме сметка за това във всеки момент. „О, сине/дъще, каквото и да виждаш, колкото и ужасяващо да е то, знай, че то е твоя собствена проекция, знай, че е светлината, естественото излъчване на твоя ум."3 Най-накрая учителят ще ни каже да си припомним чистите сфери на будите, да се изпълним с всеотдайност и да се молим да се преродим там. Учителят ще произнесе думите на въвеждането три пъти и като остане в състояние на Ригпа, ще насочи благодатта си към умиращия си ученик.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите