Прилагане на основната пхоуа практика в помощ на умиращите

Go down

Прилагане на основната пхоуа практика в помощ на умиращите Empty Прилагане на основната пхоуа практика в помощ на умиращите

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:05 am

Как можем да използваме тази практика, за да помогнем на някой умиращ?
Принципът и последователността са съвсем същите. Разликата е в това, че си представяме Буда или духовното присъствие над главата на умиращия.
Представете си, че светлинните лъчи се вливат в умиращия и пречистват цялото му същество, а после той се слива и изчезва в духовното присъствие. Продължавайте да практикувате, докато трае болестта на близкия ви, и особено (и най-важно) когато поема последните си дихания, веднага след като дишането спре и преди тялото да бъде преместено. Ако умиращият знае, че ще практикувате за него, и знае какво означава това, то ще му даде голямо успокоение и вдъхновение.
Седнете тихо край умиращия, запалете свещ пред изображение или статуя на Буда, Христос или Света Дева Мария и започнете практиката. Можете да го правите незабележимо и умиращият да не знае. От друга страна, ако той е запознат и открит за нея, както понякога се случва, можете да споделите с него и да му обясните как да практикува сам.
Много често мои ученици ме питат: „Ако аз съм будист, а умиращият е вярващ християнин, няма ли да възникне някакъв конфликт?" Та нима е възможно подобно нещо? В такива случаи отговарям така: „Вие призовавате истината, а Христос и Буда са състрадателни нейни проявления, използващи различни начини да помагат на съществата."
Препоръчвам на лекарите и медицинските сестри да практикуват пхоуа за умиращите си пациенти. Представете си как би се променила атмосферата в болниците, ако освен лечението, те прилагаха и духовна практика! Спомням си смъртта на Самтен в детските ми години, когато учителят ми и монасите практикуваха за него. Колко силно и възвишено бе това! Моля се с цялото си сърце всеки да може да умре сред същия покой и благодат.
Формулирах същността на пхоуа от традиционната тибетска практика за умиращите и тук са включени най-съществените принципи. Но това не е само практика за умиращите, а и за пречистване и изцеление. Тя е еднакво важна и за здравите, и за болните. Ако един човек може да бъде излекуван, тя ще помогне в лечението му. Ако умира - ще помогне да се излекува духът му в смъртта. Ако човекът вече е умрял - ще продължи да пречиства духа му.
Ако не сте сигурни дали сериозно болният човек ще оживее или ще умре, можете да практикувате пхоуа при всяко посещение при него и да продължите, когато се приберете у дома си. Колкото повече практикувате, толкова повече ще се пречиства умиращият ваш близък. Никога не знаем дали не виждаме някого за последен път и дали ще присъстваме в самия момент на смъртта му. Така че е по-добре да завършваме всяко свое посещение с тази практика и да посвещаваме на нея всеки свободен момент.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите