Трета практика

Go down

Трета практика Empty Трета практика

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:05 am

При нея най-същественото е следното - просто слейте ума си с ума на мъдростта на чистото присъствие. Помислете си: „Моят ум и умът на Буда са едно."
Изберете един от тези три варианта на пхоуа, който в дадения момент е най-привлекателен за вас и най-много ви допада. Понякога най-простата практика е най-силна. Който и да изберете обаче, не забравяйте, че трябва да положите усилия да усвоите практиката. Как иначе ще я приложите уверено за себе си или за друг в момента на смъртта? Учителят ми Джамянг Кхиентсе пише: „Ако медитирате правилно в момента на смъртта, тогава ще ви е по-лесно."
Всъщност трябва да познавате практиката пхоуа до такава степен, че тя да стане за вас естествена реакция, да се превърне във ваша втора природа. Тези от вас, които са гледали филма „Ганди", ще си спомнят, че когато го разстрелваха, първата му реакция бе да извика: „Рам... Рам!" В хиндуистката традиция това е свещеното име на Бога. Не забравяйте, че никой от нас не знае как ще умре и дали изобщо ще има време да си припомня каквато и да било практика. С какво време ще разполагаме, ако например се блъснем в камион на магистралата при скорост 100 мили в час? Няма да разполагаме и с част от секундата, за да мислим как да изпълним пхоуа или да се консултираме с тази книга. Или познаваме практиката, или не. Съществува един прост начин да преценим това - просто се вгледайте в себе си, когато сте в критична ситуация, по време на земетресение или докато сънувате кошмар например. Пхоуа ли е вашата реакция или не? Ако е - доколко сте стабилни и уверени в изпълнението й?
Помня една своя ученичка в Америка, която отишла на езда и конят я хвърлил. Кракът й се заплел в стремето и животното я повлякло по земята. В ума й не останало нищо. Отчаяно се мъчила да си припомни някоя практика, но без успех. Изпаднала в ужас. Цялата полза от този ужас е, че я накарал да разбере колко е важно практиката да стане твоя втора природа. Това е урокът, който научила, и урокът, който всички ние трябва да научим. Практикувайте пхоуа колкото можете повече, докато сте сигурни, че ще реагирате с нея при непредвидени обстоятелства. Това ще ви даде увереност, че когато наближи смъртта, вие ще бъдете готови за нея.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите