Даване на надежда и намиране на прошка

Go down

Даване на надежда и намиране на прошка Empty Даване на надежда и намиране на прошка

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:02 am

Искам да подчертая два съществени елемента от духовната помощ за умиращите - даването на надежда и намирането на прошка.
Винаги, когато сте край смъртното легло на някого, говорете за постиженията и успехите му. Помогнете му да възприеме градивно отношение към миналото си, да се чувства щастлив с него. Съсредоточете се върху добродетелите, а не върху слабостите му. Умиращите твърде често са силно податливи към чувството за вина, съжалението, потиснатостта. Позволете му свободно да изрази всичко това, изслушайте го внимателно и признайте правотата на думите му. В същото време не пропускайте подходящия момент да му припомните за буда-природата му, да го насърчите да се отпусне в природата на ума чрез медитация. Напомнете му, че болката и страданието не са всичко, което присъства в него. Открийте най-умелия и деликатен начин да го вдъхновите и да му дадете надежда. Така вместо да мисли за слабостите и грешките си, човек може да умре в повече покой.
На въпроса „Мислиш ли, че Бог би простил греховете ми?" бих отговорил „Прошката съществува в самата природа на Бог. Тя вече е тук. Бог вече ти е простил, защото сам Той е прошка. Да се греши е човешко, да се прощава - Божествено. А самият ти можеш ли да си простиш?" Ето това е същественият въпрос.
„Измъчва те чувството, че не ти е простено и че не може да ти се прости, затова страдаш толкова. Но то съществува само в сърцето и ума ти. Не си ли чел какво пишат хората, преживели близки до смъртта състояния? Те казват, че се появява някаква златна светлина, която опрощава всичко. И много от тях са на мнение, че в края на краищата ние съдим сами себе си.
За да се освободиш от чувството за вина, поискай пречистване - от дълбините на сърцето си. Ако наистина го поискаш и преминеш през него, ще откриеш и опрощението. Бог ще ти прости, точно както бащата прощава на блудния син в чудесната притча от Библията. За да си помогнеш да намериш опрощение, припомни си добрите неща, които си направил, прости на всички в живота си и поискай прошка от всички, на които си причинил вреда."
Не всеки е последовател на някоя официална религия, но ми се струва, че почти всички вярват в опрощението. Бихте оказали неизмерима помощ на умиращите, ако им дадете възможност да погледнат на наближаващата смърт като на време за равносметка и помирение.
Окуражете умиращия да направи тази равносметка за близките и приятелите си, така че в сърцето му да не остане и следа от омраза или укор. Ако не може да се срещне с човека, от когото се чувства отчужден, предложете да му се обади по телефона или да му остави писмо, в което да поиска прошка. Ако все пак умиращият чувства, че този, от когото иска прошка, не е в състояние да я даде, не е добре да настоявате да се среща с него -отрицателният отговор само би изострил и без това тежките страдания. Понякога хората имат нужда от време, за да простят. Убедете умиращия да остави някакво писмо, в което иска прошка, и той ще умре с мисълта, че е направил всичко възможно. Виждал съм многократно как хора със закоравели от самоомраза и чувство за вина сърца откриват в себе си неподозирани сили и покой чрез един най-обикновен акт на искане на прошка.
Всички религии поставят ударение върху силата на опрощението и то никога не е така необходимо, никога не се усеща така дълбоко, както при смъртта. Чрез опрощението, което даваме и получаваме, ние се пречистваме от тъмнината на делата си и се подготвяме най-пълноценно за пътуването в процеса на смъртта.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите