Духовна помощ зa умиращите

Go down

Духовна помощ зa умиращите Empty Духовна помощ зa умиращите

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 3:01 am

За първи път дойдох на запад в началото на седемдесетте години и това, което най-много ме смути, а то ме смущава и досега, е пълната липса на духовни грижи за умиращите в съвременното общество. Както казах, в Тибет всеки имаше известни познания за най-висшите истини на будизма и някакви взаимоотношения с учител. Никой не можеше да умре, без обществото да положи нужните грижи за него, както на повърхността, така и на дълбоко ниво. Чувал съм много разкази за хора на Запад, умрели сами в мъки и разочарование, без никаква духовна помощ, и една от причините да напиша тази книга е желанието ми да предам целебната мъдрост на културата, с която съм израснал, на всички мъже и жени по света. Нима нямаме право, когато умираме, да се отнесат с респект не само към тялото, но и към духа ни? Не е ли нужно във всяко общество едно от най-важните права, гарантирано на всеки, да бъде правото да умреш заобиколен с най-добрите духовни грижи? Можем ли да се наричаме „цивилизация", преди това да е станало общоприета норма? Какво от това, че изпращаме астронавти на Луната, след като не знаем как да помогнем на хората да умрат достойно и с надежда?
Духовните грижи не са лукс за малък брой избраници - те са основно право на всяко човешко същество, толкова основно, колкото са политическите свободи, медицинската помощ и равните възможности. Един истински демократичен идеал би трябвало да включва като основна истина и духовните грижи за всеки човек.
Когато отида на Запад, аз се стъписвам от огромните душевни страдания, които възникват в резултат на страха от смъртта, независимо дали този страх се признава или не. Колко по-уверени щяха да се чувстват хората, ако знаеха, че когато умират, за тях ще се погрижат с любов и проницателност! А всъщност нашето общество е толкова безсърдечно в материалността си и отричането на всякакви духовни ценности, че хората,
когато се разболеят безнадеждно, се чувстват ужасени от перспективата просто да ги изхвърлят като ненужна вещ... В Тибет беше съвсем естествено да се молим за умиращите и да им осигуряваме духовни грижи. На Запад единственото духовно внимание, което се отделя на мъртвите, е присъствието на погребението им.
В момента на най-голяма уязвимост хората на нашия свят биват изоставяни почти напълно без подкрепа и надежда. Това положение е трагично и унизително, то просто трябва да се промени. Всички претенции на съвременния свят за сила и успех ще звучат неубедително, докато всеки не получи възможност да
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите