Святото тайнство

Go down

Святото тайнство Empty Святото тайнство

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 2:59 am

Възможно е да си зададете въпроса: „Като поема страданията и болката на другите, няма ли да навредя на себе си?" Ако чувствате колебание или не сте сигурни, че имате куража и силата на състраданието, за да практикувате Тонглен с цялото си сърце, не се тревожете.
Просто си представете, че го правите, и си кажете наум: „Когато вдишвам, аз поемам страданието на моя приятел или на другите. Когато издишвам, им давам щастие и покой." Дори само това може да се окаже достатъчно, за да се създаде в ума ви подходящ климат за практикуване на Тонглен.
Ако се колебаете и не сте сигурни, че сте способни да изпълните цялата практика, можете да започнете с една малка молитва, като от сърце се стремите да помогнете на всички същества. Можете да се молите например така: „Нека бъда способен да поемам страданията на другите, нека бъда способен да им давам щастие и благоденствие." Тази молитва може да създаде благоприятни условия за пълноценното практикуване на Тонглен в бъдеще.
Трябва да знаете, че единственото нещо в Тонглен, което може да причини някаква вреда, е това, което причинява най-много вреда и на вас самите - вашето собствено его, самовъзхищението, вкопчването в себе си, които са коренът на страданието. Защото ако практикувате Тонглен възможно най-често, този вкопчващ се в себе си ум ще отслабне и вашата истинска природа - състраданието - ще получи възможност да се прояви. Колкото по-силно и по-голямо е състраданието ви, толкова по-голяма и силна ще бъде увереността ви. И състраданието отново ще се прояви като вашата най-сериозна защита и ресурс. Както казва Шантидева:
Който иска бързо да осигури защита както на себе си, така и на другите, трябва да практикува това свято тайнство — размяната на себе си за другите.5
Това свято тайнство на Тонглен е познато на всички мистици учители и светци от всички традиции - когато живеят с него и се превъплъщават в него с истинското себеотдаване на мъдростта и състраданието, те изпълват живота си с радост. Сред нашите съвременници, посветили
живота си на помощта на болните и умиращите, е майка Тереза, която просто излъчва радостта от даването и получаването. Не съм чувал по-добър израз на духовната същност на Тонглен от следните нейни думи:
Всички ние копнеем за Небесата, където е Бог, но в нашите ръце е възможността да бъдем при Него още сега. Да сме щастливи с Него сега означава:
да обичаме като Него,
да помагаме като Него,
да даваме като Него,
да служим като Него,
да спасяваме като Него,
да сме с Него непрекъснато,
да Го докосваме, когато се проявява като страдание,
за да ни накара да се замислим.


Любов като тази е лекувала прокажените на Геше Чекхава. Може би ще бъде в състояние да ни излекува и от по-страшни болести - от неведението, което - прераждане след прераждане - ни пречи да осъзнаем природата на ума си и да постигнем освобождение.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите