Тонглен за умиращ човек

Go down

Тонглен за умиращ човек Empty Тонглен за умиращ човек

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 2:58 am

Сега, струва ми се, вече ще бъдете в състояние да разберете как може да бъде насочена Тонглен практиката, за да помогне на умиращите, колко сила и увереност може да ни даде тя, когато започнем да им помагаме, и каква преобразяваща подкрепа може да осигури на самите тях.
Дотук изложих основната Тонглен практика. Сега си представете, че на мястото на страдащия ви приятел е умиращият. Преминете през същите етапи. В третия етап си представете как всички страни на страданията и страховете на умиращия се събират в кълбо горещ черен дим, който вдишвате. Както и преди, мислете, че чрез него унищожавате самовъзхищението и вкопчването в себе си, че пречиствате отрицателната си карма.
Представете си, както преди, че с издишването светлината на вашата Бодхичита изпълва умиращия с покой и добруване, че пречиства отрицателната му карма.
Ние се нуждаем от състрадание през целия си живот, но нима може да има друг момент, в който да се нуждаем от него повече, отколкото в момента на смъртта? Какъв по-хубав и утешаващ дар можете да предложите на умиращия, освен увереността, че някой се моли за него, че някой поема страданията и болката му върху себе си, че с практиката си пречиства отрицателната му карма?
Дори умиращият да не знае, че практиката ви е за него, вие пак му помагате, а и той помага на вас активно да развиете състраданието си и така да пречистите и изцелите самите себе си. За мен всеки умиращ човек е учител, който дава възможност на всички, които му помагат, да се променят, като развиват състраданието си.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите