Предварителна тонглен практика

Go down

Предварителна тонглен практика Empty Предварителна тонглен практика

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 2:57 am

Най-добре е тази, а и всяка друга Тонглен практика, да се започне с отпускане в природата на ума. Когато се отпуснем в природата на ума и виждаме всичко „пусто" и илюзорно, като че ли е сън, ние сме в състояние, което се нарича „върховна" или „абсолютна Бодхичита" - същината на просветления ум. Ученията сравняват абсолютната Бодхичита с неизчерпаемо съкровище от щедрост; а състраданието, когато се разбира в най-дълбокия му смисъл, се смята за естествено излъчване на природата на ума, за умелия похват, който възниква от сърцето на мъдростта.
Най-напред седнете и въведете ума у дома му. Позволете на мислите си да се успокоят, като нито ги призовавате, нито ги следвате. Ако желаете, можете да затворите очи. Когато се почувствате наистина спокойни и съсредоточени, мобилизирайте се леко и започнете практиката.
1. Тонглен на атмосферата
Всички знаем колко силно се влияем от настроенията и атмосферата на ума си. Опитайте се да ги доловите. Ако - докато вдишвате -почувствате, че настроението е мрачно или атмосферата потискаща, мислено абсорбирайте всичко нездраво, а когато издишвате, си представяйте, че излъчвате покой, яснота и радост, които така добре пречистват и лекуват атмосферата и околната среда в ума ви. Ето затова наричам този първи етап на практиката „Тонглен на атмосферата".
2. Авто-Тонглен
За да направите това упражнение, трябва да разделите себе си на две части - А и Б. А е онази част, която е цялостна, състрадателна, топла и любяща, като истински приятел, готова да заеме мястото ви, отговорна и открита пред вас, която не желае да ви съди, независимо от грешките и недостатъците ви. Б е онази част, която е била наранена, която се чувства неразбрана и объркана, гневна или укоряваща, която, може би, като дете е била третирана лошо или несправедливо, страдала е в някакви взаимоотношения или обществото се е отнесло зле към нея.
Поемете въздух и си представете, че А отваря сърцето си напълно, че топло и състрадателно поема цялата болка, всички страдания и отрицателни емоции от Б. Б, трогната от това, също отваря сърцето си и в тази състрадателна прегръдка изчезват всички страдания.
Когато издишвате, представете си, че А изпраща на Б цялата си целебна любов, топлота, доверие, утеха, увереност, щастие и радост.
Тонглен в естествена ситуация
Спомнете си случай, при който сте постъпили лошо, за който изпитвате
чувство на вина и за който дори не искате да мислите.
След това, докато поемате въздух, поемете и пълна отговорност за действията си в тази ситуация, без по никакъв начин да опитвате да оправдаете поведението си. Признайте пред себе си точно в какво сте сгрешили и с цялото си сърце поискайте прошка. Сега, когато издишвате, изпуснете с дъха си помирение, прошка и разбиране.
По този начин вдишвате упрек, а издишвате коригиране на злото, вдишвате отговорност, а издишвате прошка и помирение.
Това упражнение е много ползотворно и дори може да ви вдъхне смелост да се срещнете с човека, на когото сте навредили, да поговорите открито и да поискате прошка с цялото си сърце.
4. Тонглен за другите
Представете си някого, когото смятате за много близък, особено ако сега той изпитва болка или страда. Когато вдишвате, поемете състрадателно цялата му болка и страдание, а когато издишвате, изпратете му топлина, изцеление, обич, радост и щастие.
Сега, точно както при практиката на любящата доброта, постепенно разширете кръга на състраданието си така, че да обхване и другите ви близки, след това тези, които са ви безразлични, тези, които не харесвате или с които имате проблеми, и най-накрая тези, които ви се струват чудовищни и жестоки. Нека състраданието ви стане универсално, да обхване в прегръдката си всички живи чувстващи същества, всички същества без изключение:
Чувстващите същества са безгранични като самата Вселена:
дано без усилия осъзнаят природата на ума си,
дано всяко едно същество от шестте сфери —
а те всички са били мои родители по едно или друго време -
да достигне до основата на изначалното съвършенство.
Тук изложих цялата подготовка за основната Тонглен практика, която, както ще се убедите, включва много по-богати представи. Тази предварителна подготовка въздейства върху отношението на ума и сърцето ни, подготвя ни, открива ни и ни вдъхновява. Тя не само ни дава възможност да излекуваме атмосферата на ума си, собствените си страдания и болки от миналото, да започнем да помагаме чрез състрадание на всички чувстващи същества - тя също така ни запознава с процеса на получаване и даване, който се разкрива напълно в основната Тонглен практика.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите