Етапи на тонглен

Go down

Етапи на тонглен Empty Етапи на тонглен

Писане  Admin on Пет Апр 18, 2008 2:57 am

Сега, след като изложих пред вас различните методи за пробуждане на състраданието, а също така и голямото му значение и сила, мога да ви представя и величествената практика Тонглен. Защото вече притежавате мотивацията, разбирането и инструментите да я приложите в своя полза и в полза на другите. Тонглен е будистка практика, но съм убеден, че всеки от вас би могъл да я прилага. Дори и да не сте религиозни, призовавам ви просто да опитате. За мен тя е една от най-резултатните практики.
Казано с прости думи, практиката „отдаване и получаване" - Тонглен - се състои в това, да поемем от другите техните страдания и болка, а да им дадем нашето щастие, благоденствие и умствен покой. Подобно на една от медитативните практики, които описах по-рано, Тонглен използва дишането. Както казва Геше Чекхава: „Даването и получаването трябва да се редуват. Това редуване трябва да бъде съобразено с дишането."
От опит зная колко е трудно да си представим, че поемаме страданията на другите, особено на болните и умиращите, без преди това да сме изградили у себе си устойчивостта и увереността на състраданието. Именно те ще дадат на практиката ви силата да облекчава страданията.
Затова винаги препоръчвам Тонглен практиката за другите да започва с работа върху нас самите. Преди да можем да изпращаме любов и състрадание на другите, трябва да ги разкрием, да ги задълбочим, да ги сътворим и подсилим у самите себе си, да се излекуваме от всякакво объркване или гняв, които могат да ни попречат да практикуваме с цялото си сърце.
С годините е създаден начин на преподаване на Тонглен, който много от учениците ми намират за добър и терапевтичен. Той има четири етапа.
Admin
Admin
Admin

Брой мнения : 83
Join date : 13.04.2008

http://religion.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите